slider

Biztonság

kényelem

vitalitás

Időskori személyes öngondoskodás

’Let’s have a party’

Az utóbbi időben egyre inkább előtérbe kerül az öngondoskodás fontossága. Napjainkban minden negyedik aktív korú keresőre jut egy 65 évnél idősebb ember, addig ez a szám 2050-re minden második aktív korú keresőre jut egy-egy nyugdíjas. Ráadásul a következő években tovább tervezik a nyugdíjkorhatár emelését. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer tehát nemcsak átalakításra, de kiegészítésre is szorul, ezért az állam ösztönzi és támogatja az öngondoskodást.

Amikor ez a fogalom előtérbe kerül, szinte kivétel nélkül mindenki a nyugdíj-előtakarékosság valamelyik formájára gondol. Azonban ennek a fogalomnak van egy összetettebb értelmezési szintje is. Ehhez meg kell ismerkedünk egy nyugaton már bevett új fogalommal a „személyes öngondoskodás” fogalmával. Mit is takar ez a kifejezés?

Németországban és Angliában, illetve pár fejlett ipari országban egyre többen szeretnék élvezni az aktív nyugdíjkort. Ezért még időben gondoskodnak annak pénzügyi hátteréről. Azonban nem elég csupán a jövőbeni ellátásunkhoz szükséges pénz előteremtésére gondolni.  Hiszen magunk ellátása, általános fizikai és mentális biztonságunk legalább olyan fontos. Az emberek szeretik a közösséget. Kevesen vannak, akik egyedül szeretnék tölteni az időt.

Ezért sokan úgy döntenek, hogy még a nyugdíjas koruk elején biztosítanak maguknak egy olyan helyet egy otthonban vagy nyugdíjas villaparkban, amely hosszú évekre biztonságot és számos előnyt biztosít egy megbízható, személyre szabott szolgáltatásokkal ellátott formában.

Ha meg szeretné találni az Önnek legmegfelelőbb lakhatási formát, érdemes kicsit jobban is körülnézni a hasonló szoláltatásokat nyújtó un ’Nyugdíjas otthonok’ körében.

Ezt úgy kell elképzelni, mint ha egy klubban egy életre szóló tagsági jogot vásárolnék, amelyért cserében biztosítanak számomra egy kényelmes magas szintű min. 3 csillagosnak mondható 36négyzetméteres lakrészt.

Magyarországon szinte még teljes újdonságnak számít, hogy aktív idősek vagy mondhatnám fiatal nyugdíjasok elhatározzák magukat és akár párban, egyedül beköltöznek egy Nyugdíjas otthon nyújtotta biztonságos világba. Pedig ez a Lajtán túl már hosszú évtizedes hagyományokkal, kiforrott szolgáltatás-minőséggel rendelkező iparággá nőtte ki magát.

Egy teljesen természetes módja az új élethelyzethez való alkalmazkodásnak. Ennek ellenére hazai piacon végzett kutatásunk szerint ez a szolgáltatásforma még nem elterjedt.